Milyen sonkát főzzünk húsvétra?


A húsvéti sonkát mindenki szereti. Főzve vagy nyersen, tojással, újhagymával és kaláccsal mennyei lakoma.
Lássuk, mi kerülhet a húsvéti asztalra.

SONKAFAJTÁK

Parasztsonka

A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combját (nagyobb, hátsó sonkák) és lapockáját (kissebb, első sonkák) a csülökkel együtt, csontosan készítik el.

A parasztsonka egyik legnagyobb erénye az eltarthatósága – hiszen hajdanán nem álltak rendelkezésre a napjainkban megszokott hűtési lehetőségek. A melegek beálltáig a padláson, majd azt követően a hűvős kamrában tartották a sonkát.

A parasztsonkát Húsvétkor szegjük meg először.


Füstölt combsonka

A sertés combjából vagy lapockájából kihasított, sóval pácolt, füstölt bőrös sertéscomb darab. Ez a sonka nem tartalmaz csontot. A kínálatunkban lévő kistermelői darabolt combok kb. 1,5-2 kilósak, de szívesen vágunk belőle kissebb darabot, valamint áruljuk szeletelve is, nem csak Húsvétkor.

Kötözött sonkák, előtérben egy füstölt darabolt combsonka

Kötözött sonka

Ez valójában nem egy egész darab hús, hanem több nagyobb színhúsdarab, amit hájréteggel burkolnak, majd hálóval összekötözik a részeket, pácolják és füstölik. A kötözött sonka rövidebb ideig fő, és kapható belőle egészen kistermetű, fél kiló körüli példány is. Csak Húsvétkor szerepel a kínálatban.

Húsvéti kötözött sonka

Füstölt tarja

A sertés tarja (fej mögötti felső nyak rész) valójában nem egy sonka fajta, de ezt a finom, szaftosabb, hagyományosan sóval pácolt és érlelt füstölt húst is szívesen fogyasztják Húsvétkor. Főzve és nyersen is finom. A kistermelők egész évben készítenek füstölt tarját, de Húsvétkor eszik a legszívesebben.

Füstölt csülök

Bőrös sertés hátsó csülök sóval pácolva, füstölve. Főzni szokták, főként ételek ízesítésére (pl.:sonkás tészta, káposzta, bableves, stb.) használják fel. A sült csülök (pl. csülök Pékné módra) füstölés nélküli, nyers csülökből készül. Mindkettő egész évben kapható a Kucumester kínálatában.


HA HASZNOSNAK TALÁLTA CIKKÜNKET, ESETLEG SZERETNE ÉRTESÜLNI AKCIÓINKRÓL, IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!