A TÖKÉLETES HÚSVÉTI SONKA TITKA

HOL VÁSÁROLJUNK, ÉS HOGYAN FŐZZÜNK ISTENI HÚSVÉTI SONKÁT


A LEGFONTOSABB A JÓ ALAPANYAG.
HOL VEGYÜNK JÓ SONKÁT HÚSVÉTRA?

BESZERZÉS

Hol vegyünk jó sonkát? A legjobban akkor járunk, ha nem hiperben vásárolunk húsvéti sonkának mondott gyorsérlelt, gyorspácolt készítményeket, hanem a kistermelőktől, piacon vagy kistermelői boltokban. Ők ugyanis időben elkezdték a különféle sonkák érlelését, mely hagyományosan sóval tartósítást, bükkfán füstölést, majd szárítást jelent. A lényeg: sose vegyünk gyorspácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatunk, ha a kínált sonka túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!


TIPP! NE VÁSÁROLJUNK GYORSPÁCOLT, GYANÚSAN OLCSÓ SONKÁT!
CSALÓDNI FOGUNK, RÁADÁSUL BEÉGÜNK A VENDÉGEK ELŐTT!
EGYSZER VAN EGY ÉVBEN HÚSVÉT, ADJUK MEG A MÓDJÁT!


SONKAFAJTÁK

Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

HOGYAN FŐZZÜK MEG A HÚSVÉTI SONKÁT?


ELŐKÉSZÍTÉS

Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és a sósságától függően áztassunk.  Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl hosszú ideig tartania, és ki is válthatjuk, ha a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük.

HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSE

Ha áztattuk a sonkát,  a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.

Kilónként 35-40 perces főzési idővel kell számolni, alacsony lángon. A sonka fajtájától függően azonban lehetnek eltérések, ezért időnként ellenőrizzük hústűvel a sonkát.
A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha készre jelentjük, a főzőlevében hagyjuk kihülni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.
Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.
Mindig a már kihült sonkát szeleteljük.

HÚSVÉTI SONKA FŐZŐVIZE

Még véletlenül se öntsük ki! Megfőzhetünk benne egy kis szárazkolbászt is, és a tojásokat. Ha tojást főzünk benne, azokat ne hűtőhidegen tegyük a vízbe, mert megrepedhetnek.
A sonkaléből le is fagyaszthatunk, és ételek ízesítőjeként elővehetjük a későbbiekben, pl. bablevelshez, káposztás ételekhez.

HÚSVÉTI FŐTT SONKA MELLÉ

HÁZI TORMA A HÚSVÉTI SONKA TÁNCPARTNERE
A natúr torma mellett almás, céklás, mézes, fokhagymás, mustármagos és chilis torma a pikánsabb ízek kedvelőinek: a húsvéti sonka mellé a legfinomabb torma a Heit családi birtokról, tartósítószer és adalékanyagok nélkül!

A tálalásnál a torma mellett főtt tojást, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát szoktunk a sonka köré rakni.

 
 

Bátran kijelenthetjük, hogy a Kucumester kínálatában lévő sonkákban nem fog csalódni!

Mestereink, és húsvétra készített sonkájuk

Palcsó Zoli – füstölt combsonka (kötözött), tarja és füstölt csülök
Püski Laci – parasztsonka, szívsonka (kicsontozott combsonka)
Békési –  füstölt darabolt combsonka (kötözött), füstölt tarja, füstölt csülök

HA HASZNOSNAK TALÁLTA CIKKÜNKET, ESETLEG SZERETNE ÉRTESÜLNI AKCIÓINKRÓL, IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!