A TÖKÉLETES HÚSVÉTI SONKA TITKA
HOL VÁSÁROLJUNK, ÉS HOGYAN FŐZZÜNK ISTENI HÚSVÉTI SONKÁT
HOL VÁSÁROLJUNK, ÉS HOGYAN FŐZZÜNK ISTENI HÚSVÉTI SONKÁT
A LEGFONTOSABB A JÓ ALAPANYAG.
HOL VEGYÜNK JÓ SONKÁT HÚSVÉTRA?
BESZERZÉS
Hol vegyünk jó sonkát? A legjobban akkor járunk, ha nem hiperben vásárolunk húsvéti sonkának mondott gyorsérlelt, gyorspácolt készítményeket, hanem a kistermelőktől, piacon vagy kistermelői boltokban. Ők ugyanis időben elkezdték a különféle sonkák érlelését, mely hagyományosan sóval tartósítást, bükkfán füstölést, majd szárítást jelent. A lényeg: sose vegyünk gyorspácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatunk, ha a kínált sonka túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!
TIPP! NE VÁSÁROLJUNK GYORSPÁCOLT, GYANÚSAN OLCSÓ SONKÁT!
CSALÓDNI FOGUNK, RÁADÁSUL BEÉGÜNK A VENDÉGEK ELŐTT!
EGYSZER VAN EGY ÉVBEN HÚSVÉT, ADJUK MEG A MÓDJÁT!
SONKAFAJTÁK
Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.
HOGYAN FŐZZÜK MEG A HÚSVÉTI SONKÁT?
ELŐKÉSZÍTÉS
Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és a sósságától függően áztassunk. Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl hosszú ideig tartania, és ki is válthatjuk, ha a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük.
HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSE
Ha áztattuk a sonkát, a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.
A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha készre jelentjük, a főzőlevében hagyjuk kihülni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.
Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.
Mindig a már kihült sonkát szeleteljük.
HÚSVÉTI SONKA FŐZŐVIZE
Még véletlenül se öntsük ki! Megfőzhetünk benne egy kis szárazkolbászt is, és a tojásokat. Ha tojást főzünk benne, azokat ne hűtőhidegen tegyük a vízbe, mert megrepedhetnek.
A sonkaléből le is fagyaszthatunk, és ételek ízesítőjeként elővehetjük a későbbiekben, pl. bablevelshez, káposztás ételekhez.
HÚSVÉTI FŐTT SONKA MELLÉ
HÁZI TORMA A HÚSVÉTI SONKA TÁNCPARTNERE
A natúr torma mellett almás, céklás, mézes, fokhagymás, mustármagos és chilis torma a pikánsabb ízek kedvelőinek: a húsvéti sonka mellé a legfinomabb torma a Heit családi birtokról, tartósítószer és adalékanyagok nélkül!
A tálalásnál a torma mellett főtt tojást, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát szoktunk a sonka köré rakni.